donderdag 5 juli 2012

Vliesowadde ?!




Wat is het?


Het is een soort papier dat langs beide zijden plakt, als je het ergens op strijkt (op stof dus).
Als je het koopt, is een zijde bedekt met gewoon papier, want vliesofix is heel dun en fragiel op zichzelf.

Wat kan je ermee doen?

Appliceren! Dat is gewoonweg lapjes op een ondergrond naaien. Bij sommige stoffen heb je in principe geen vliesofix nodig, maar vaak is het gewoon mooier en netter afgewerkt als je de stof eerst 'kleeft' op de ondergrond. Hierdoor kan de applicatie (= het lapje stof dat je op de ondergrond wilt bevestigen) niet meer verschuiven terwijl je ermee werkt.

En hoe werkt dat nu?

- Zoek een vorm en teken deze in spiegelbeeld over op het papier dat de vliesofix bedekt.
- Knip de vorm uit, maar met dan met een extra rand rond de vorm (grof uitknippen dus)
- Leg het lapje vliesofix op de achterkant van je stof en strijk dit vast. Ik doe dit door de stof met de goede kant op de strijkplank te leggen, daarna de vliesofix met de papierzijde naar boven en dan een oude keukenhanddoek er op te leggen ter bescherming. Dan laat ik de warme strijkbout daarop staan (zonder heen en weer te gaan!) voor een 15-tal seconden.
- Kijk opdat de vliesofix goed vastgehecht is aan de stof. Anders ga je er nog eens over met je strijkbout.
-Knip nu de vorm op de getekende lijnen uit, verwijder het papieren beschermlaagje van de vliesofix en leg het geheel op de stoffen ondergrond (bvb. een t-shirt) waar je de applicatie wilt hebben.
- Leg de stoffen ondergrond op de strijkplank, dan de applicatie en dan opnieuw een oude keukenhanddoek. Laat je strijkbout daarop rusten voor een 15-tal seconden. Doe opnieuw een check-up en nu zou de applicatie vast moeten zitten!
- Wat ook mooi is (en voor extra versteviging zorgt) is met een zigzagsteek/gewone steek langs de vorm stikken.

En vind je dit hier allemaal véél te ver gezocht om een t-shirt te versieren, dan koop je gewoon een op voorhand gemaakte (vaak geborduurde) applicatie, da's ook niet mis ;-)

applicatie: http://www.fabrickitchen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten